Μία ξανθιά καμπίνα ξυλείας στη δανική ακτή

κουζίνα-αντι-ξύλο-DO-NOT-ΧΡΗΣΗΣ-ON-ΑΛΛΕΣ-STORIES

Μεγάλη γοητεία από το αραιό, παράκτιο τοπίο της Βόρειας Γιουτλάνδης - ένα νησί γνωστό για τους κινηματογραφικούς του ουρανούς στο βορειότερο άκρο της Δανίας - ο Mogens Larsen αγόρασε ένα μη αναπτυγμένο κομμάτι γης ανάμεσα στους αμμόλοφους και το λυμαριές της περιοχής Kandestederne το 1977.

Ακολούθησε να το αγνοεί για περισσότερο από τρεις δεκαετίες.

Το Kandestederne είναι ένας δημοφιλής προορισμός διακοπών και, όταν ήρθε να χτίσει το σπίτι διακοπών του, μια ξανθιά καμπίνα ξυλείας, ο Mogens αντιμετώπισε αυστηρούς αναπτυξιακούς κανονισμούς λόγω των χρηματιστηρίων στην περιοχή.

Αλλά δεν τις θεωρούσε εμπόδιο.

"Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτά τα χρηματιστήρια", λέει. "Παρέχει μια όμορφη συνολική εντύπωση της περιοχής του καλοκαιριού, καθώς όλα τα σπίτια πρέπει να είναι μακρά ξύλινα κτίρια, με γήινα ξύλινα σκεύη και στέγες χλοοτάπητα".

"Δεν ήμουν μέχρι που το πρώτο μου εγγόνι ήρθε στον κόσμο το 2011 που σκέφτηκα ότι ήρθε η ώρα να χτίσω κάτι εκεί", λέει ο 72χρονος, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης πολλών καταστημάτων που πωλούν μηχανήματα πεζοπορίας και περιπέτειας.

Ο Mogens ζει στην Κοπεγχάγη και τις διακοπές στην ιδιοκτησία Kandestederne με την κόρη του και την οικογένειά του.

Η παραλία βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την καμπίνα, αλλά "το χρησιμοποιούμε κυρίως για κρύο σοκ, στη συνέχεια αναζητούμε τη ζεστασιά μίας από τις τσιμεντένιες βεράντες του σπιτιού", λέει.

Το μπάνιο διαθέτει μοντέρνες γραμμές και καλαίσθητη καμπίνα.

Μετά από αναζήτηση συμβουλών από έναν φίλο που ζει τοπικά, ο Mogens πλησίασε τον αρχιτέκτονα Peter Lind-Bonderup, ο οποίος διαχειρίζεται την LBB3 Architects με τη σύζυγό του Hanne, εσωτερική σχεδίαση.

Σύντομη: να δημιουργήσει μια ξεκούραστη, ιδιωτική εξοχική κατοικία που αξιοποίησε στο έπακρο τα χλοοτάπητα περιβάλλοντά της.

"Όπως όλα τα έργα, υπήρχαν προκλήσεις", λέει ο Peter. «Πού πρέπει να τοποθετήσουμε τα παράθυρα και τις γυάλινες πόρτες ώστε να μην διακόπτεται η θέα από τα γειτονικά κτίρια και πώς μπορούμε να προσφέρουμε το σπίτι με χαρακτήρα, σηματοδοτώντας ότι χτίστηκε το 2011 και όχι στα μέσα της δεκαετίας του '70 όπως και οι άλλοι; "

Εγκαταστάθηκαν παράθυρα για να πλαισιώσουν την θέα του γύρω τοπίου, αποφεύγοντας τα γειτονικά κτίρια.

Η λύση ήταν να δημιουργηθεί ένα σπίτι σαν κιβώτιο που μπορεί να ανοίξει ή να κλείσει όπως απαιτείται.

Όταν το σπίτι δεν χρησιμοποιείται, τα μεγάλα, ξύλινα συρόμενα παντζούρια που θυμίζουν τις πόρτες του αχυρώνα καλύπτουν τα παράθυρα και τις γυάλινες πόρτες, προστατεύοντας το σπίτι από τα στοιχεία.

Όταν η οικογένεια επισκέπτεται, τα παραθυρόφυλλα ανοίγουν, το φως γεμίζει τα δωμάτια και η ατμόσφαιρα αλλάζει τελείως.

"Το σπίτι δεν χρησιμοποιείται κάθε Σαββατοκύριακο, οπότε θεωρήσαμε ότι η ιδέα της« ξεδίπλωσης »του σπιτιού κατά την άφιξη - και στη συνέχεια η παγίδευσή του ξανά κατά την αναχώρηση - έκανε πολύ νόημα», λέει ο Peter.

Ο Mogens ήταν ανένδοτος ότι το ακίνητο είναι χαμηλής συντήρησης και χτίστηκε από υλικά που απαιτούν μικρή συντήρηση. «Δεν ήθελα να περάσω τις διακοπές μου ζωγραφίζοντας τα παράθυρα και την ξυλογλυπτική», λέει.

Έτσι, εκτός από το χυτό σκυρόδεμα, ο Peter αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ανθεκτικά ξύλα, όπως κουφώματα μαόνι και επένδυση από κέδρο, καθώς και μια ποικιλία ανθεκτικών στην ξηρασία sedum για την πράσινη οροφή.

"Αυτά είναι υλικά που μπορούν να χειριστούν τον εαυτό τους", λέει. "Και αποκτούν μια όμορφη πατίνα, που γίνεται όλο και πιο όμορφη τα τελευταία χρόνια."

Στη μέση του ορθογώνιου σπιτιού υπάρχει ένας μεγάλος χώρος ενιαίας διαρρύθμισης - που περιλαμβάνει την κουζίνα, την τραπεζαρία και τους χώρους διαβίωσης - όπου οι τοίχοι και η οροφή είναι επενδυμένοι σε ασβεστωμένα πεύκα.

Στο ένα άκρο του σπιτιού υπάρχουν δύο υπνοδωμάτια, και στην άλλη είναι το κυρίως υπνοδωμάτιο και το μπάνιο.

Οι μεγάλοι φεγγίτες στους χώρους διαβίωσης αφήνονται στο φως κατά τη διάρκεια της ημέρας και "το βράδυ, μπορείτε να δείτε τα αστέρια", λέει ο Mogens.

Εξωτερικά, δύο τσιμεντένιες βεράντες, μία σε κάθε πλευρά του σπιτιού, επεκτείνουν το καθιστικό και συμπληρώνουν την ξυλεία. «Χρησιμοποιώ τη μικρή ταράτσα κάτω από την οροφή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Υπάρχει πάντα καταφύγιο και ήλιο εκείνη τη στιγμή», λέει ο Mogens. "Το απόγευμα τείνουμε να χρησιμοποιήσουμε τη βεράντα στη βόρεια πλευρά του σπιτιού".

Στις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, τα ρολά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εμποδίσουν τον ήλιο.

Το δροσερό αεράκι ρέει μέσα από τα παράθυρα, τα οποία έχουν τοποθετηθεί προσεκτικά για να καταγράψουν τις προβολές.

"Μόνο τα λουλούδια λυμάτων και τριαντάφυλλα δέντρων μεγαλώνουν εδώ", λέει ο Mogens. "Όταν κοιτάζετε έξω το τοπίο, δεν παρατηρείτε καν τα πολλά σπίτια του καλοκαιριού, καθώς τα χρώματα της γης και οι οροφές του χλοοτάπητα τους καμουφλάζουν. Κατά το ηλιοβασίλεμα είναι υπέροχο να καθίσετε σε έναν από τους ψηλούς λόφους με ένα θερμοσάκι και να απολαύσετε τις τελευταίες ακτίνες του ήλιου, ενώ ο ουρανός γίνεται όλο και πιο κόκκινο. "

Όπως και το εξωτερικό, ο Mogens θέλησε το εσωτερικό να είναι λειτουργικό και χαμηλής συντήρησης, οπότε μια κουζίνα HTH εγκαταστάθηκε με ένα απαλό μπλε γυάλινο splashback παρέχοντας έναν υπαινιγμό χρώματος.

Ετικέτες:  Υπνοδωμάτιο Κουζίνα Διακόσμηση 

Ενδιαφέροντα Άρθρα

add
close